Doula Friesland
Welkom
Wat is een doula
Waarom een doula
Over mezelf
Back-up collega
Wat doe ik als doula
Geboorteplan
Kosten
Doula baby's
De media
Leg contact
Gastenboek
Weblinks
Wat is een doula

Doula (dat spreek je uit als doela) is het oud-Griekse woord voor dienende vrouw. De liefste slavin mocht vroeger bij de bevalling haar meesteres steunen. In Nederland is ”doula” een vrij nieuw beroep. Een doula wordt ook wel bevallingscoach genoemd.

Een doula is een ervaren en kundige vrouw die emotionele en fysieke ondersteuning geeft en er speciaal voor jou en je partner is, tijdens de zwangerschap, de geboorte van jullie kindje en in de periode er na. Zij blijft aanwezig gedurende de hele bevalling en wijkt niet van je zijde.

Zwangere buikDoula’s geven geen medische ondersteuning. Hiervoor komt je verloskundige of vrouwenarts en zij wordt geassisteerd door de kraamverzorgende, -verpleegkundige.
Een doula geeft alle aandacht aan jou. Niet aan de zaken rondom de bevalling (assisteert de verloskundige niet, maar blijft met haar aandacht bij jou).

In de VS legde een moeder haar kleine kindje het verschil zo uit: De verloskundige vangt de baby en de doula houdt de moeders hand vast. ”Dan hoeft mama niet bang te zijn.”

Doula’s worden al langer ingezet in veel landen zoals Amerika, Canada, Engeland, Zuid-Afrika, Australië, Hongarije, Zwitserland, Griekenland en sinds een paar jaar ook in Nederland.
Uit onderzoek is gebleken dat de constante aanwezigheid van iemand in wie men vertrouwen heeft de bevalling verkort, het aantal keizersneden vermindert en dat vrouwen minder pijnstillers of andere medische ingrepen nodig hebben.